DrayStation

Rousseau

1 reactie

Via boldotcom heb ik een biografie én een schrijven van Jean-Jacques Rousseau besteld. Ik had wel eens eerder over deze man van een paar eeuwen geleden gehoord, maar las van de week een paar citaten van deze man en werd hierdoor geïntrigeerd om meer van de heer Rousseau te weten te komen. Onderstaande korte biografie (en vooral ook de laatste zin) van Wikipedia deed mij dan ook besluiten om deze boeken aan te schaffen. Wellicht heb ik een nieuwe held ontdekt!

Jean-Jacques Rousseau (Genève, 28 juni 1712 – Ermenonville, 2 juli 1778) was een invloedrijk Zwitsers-Frans schrijver en filosoof en amateur-botanicus. Hij begon zijn carrière als particulier secretaris, muziek- en huisleraar en componist, tot hij doorbrak als auteur. Rousseau was een autodidact die nooit aan een universiteit studeerde.

Rousseau is een van de belangrijkste filosofen uit de westerse geschiedenis en heeft een diepgaande invloed uitgeoefend op de literatuur, de smaak, zeden en de politiek. Het meest spraakmakende staatkundige geschrift uit de achttiende eeuw is zijn Du Contrat social, waarvan de invloed merkbaar is in de Universele verklaring van de rechten van de mens. Hij schreef een autobiografie waarin hij als niemand te voren zijn zielenroerselen bloot legde; daarmee heeft hij op menig schrijver na hem invloed uitgeoefend. Met zijn liefde voor de natuur gaf de pathetische en sentimentele Rousseau de aanstoot tot de Romantiek.

Toen het leven in Parijs hem niet langer kon bekoren, trok Rousseau zich als een kluizenaar terug en richtte zijn aandacht op de onbedorven mens en ongerepte natuur. Rousseau nam steeds meer afstand van zijn rationele en atheïstische vrienden en keerde zich ten slotte tegen ieder van hen. Rousseau was niet alleen een lastige man, maar is ook moeilijk in te delen. Hij was een vat vol tegenstrijdigheden, maar vond dat acceptabeler dan een hoofd vol vooroordelen.

About these ads

1 reactie op “Rousseau

  1. Laatste zin is zeker iets om over na te denken. Ik zal m denk ik wel eens lenen. :-)

Deel gerust je mening.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 27 andere volgers